Column mei 2017 – Ondersteuning

‘Trapondersteuning’ noemen ze het, in feite is het natuurlijk gewoon een ‘fiets met hulpmotor’ zoals de vriendelijke agent op zijn bonnenboekje aankruiste, als ik weer eens op de Solex zonder licht van de avond-mulo kwam getuft. De elektrische fiets, in een paar jaar uitgegroeid van vervoermiddel voor amechtige bejaarden, tot een hip geval dat via ‘n app z’n energievoorraad aan je doorgeeft.

Legendarisch is het filmpje (google maar een beetje dan kom je het wel tegen) waarin een struise Hollandse toeriste op haar elektrische omafiets, met bloemenmandje voorop, de complete Tour de France equipe van Chris Froome lost op de Alpe d’Huez.

Femke van den Driessche probeerde een motortje in haar veldrijfiets, maar dat werd niet sportief bevonden; exit Femke (ze werkt nu in een fietsenwinkel en raadt eens wat ze verkoopt).

Op andere bewegingsfronten wordt met enige afgunst naar de elektrische fiets gekeken, niet zozeer vanwege het gebruiksgemak, maar meer vanwege de omzetpotentie.

Ook in de tenniswereld is het een en ander gaande; ‘slagondersteuning’ is hier het toverwoord. Aan allerlei Amerikaanse universiteiten wordt door wetenschappers van naam en faam aan het concept gewerkt. Op uitgelekte video’s is te zien hoe mannen in lange witte jassen ballen slaan met een racket met een propeller-achtige constructie in het frame en een lange snoer naar het stopcontact. De propeller genereert de vaart (wel ‘n rotgeluid) en dat de energie van het net komt is fijn voor een tennisvereniging als de onze, met een overdosis aan zonnecellen op het dak. Het werkt, maar in een dubbelspel raken nogal vlug de stroomdraden in de war. U kent dat gedoe wel van de kerstboomlichtjes. Moet nog aan gewerkt worden, denkt u.

Niets is minder waar; het snoer is vervangen door ‘n high-tech lithium accu (vijfsetterproof) en de propeller is vervangen door kleine uitstroomopeningen in het racketframe, die als mini raketmotoren vaart aan je slag geven!

En sindsdien wint Roger Federer op zijn oude dag moeiteloos al zijn partijtjes en toernooien. Ik hoor het hem nog zeggen na zijn overwinning op de Australian Open; ‘mijn nieuwe, grotere racket geeft me veel meer vaart in mijn enkelhandige backhand’. Ja, ja, zal vast wel.

Jan Kok

De Doornakkers