Info KNLTB Rood-Oranje-Groen

* NIEUW!!!  De KNLTB jeugdcompetitie t/m 12 jaar

Na 60 jaar verandert de KNLTB jeugdcompetitie ingrijpend.
 

De competitie voor de rode en oranje kinderen gaat vanaf september 2013 ingrijpend veranderen. In dit verslag kun je lezen hoe de competitie er in hoofdlijnen uit gaat zien.

Negen speelweken

De competitie gaat bestaan uit negen speelweken. Voor zowel de rode als de oranje kinderen wordt er iedere eerste zondag van de maand gespeeld. Op deze manier spelen kinderen bijna het hele jaar wedstrijden. Omdat we vinden dat de motivatie van kinderen voor tennisles en voor tennis voor een groot deel gevoed wordt door het spelen van wedstrijden vinden we het belangrijk dat er het hele jaar wedstrijden worden gespeeld.

Rood en Oranje in grote teams

Zowel de wedstrijden in Rood als in Oranje worden gespeeld in teamverband. Teams in Rood bestaan hier uit 2 tot wel 12 spelers. Kleine clubs kunnen dus zeker ook meedoen. Teams in Oranje bestaan uit 2-8 spelers. Op jonge leeftijd is het sociale aspect erg belangrijk. Het hebben van vriendjes en vriendinnetjes bij tennis is een belangrijke factor bij het creëren van een optimale sportomgeving voor het jonge kind. Verder heeft winnen en verliezen een andere waarde als dit gebeurt in een team als wanneer dit individueel gebeurt.

Het format voor Rood

De rode kinderen spelen negen wedstrijden in de Tenniskids World Tour. De Tenniskids World Tour is gekoppeld aan de ATP/WTA World Tour. We spelen dus in Melbourne, dan gaan we naar Indian Wells vervolgens naar Parijs, Londen en natuurlijk New York. Door het nieuwe systeem te koppelen aan de ATP/WTA World tour leggen we een verbinding met de helden van het tennis. Kinderen spelen korte wedstrijdjes, volgens een zeer informeel systeem.
Alleen de deelname aan een World Tour activiteit telt. Tijdens de dag is er een winnend team maar de resultaten van de spelers en het team worden nog niet vastgelegd of bijgehouden.
Er kan in twee categorieën worden ingeschreven: Rood 2 voor beginners en Rood 1 voor gevorderden.

Het format voor Oranje

De oranje teams spelen ook binnen het format van de Tenniskids World Tour. Deze teams bestaan uit 2-8 spelers. Het doel van de tour is om zoveel mogelijk punten voor je eigen Tenniskids World Tour resultaat te halen. Uiteindelijk is het mogelijk aan het eind van het seizoen een bronzen, zilveren of gouden World Tour badge te behalen.
Op een speeldag komen 4-6 oranje teams bij elkaar. De spelers van deze teams spelen wedstrijden tegen elkaar. Iedere gewonnen wedstrijd betekent punten voor het World Tour resultaat. Aan het eind van de dag wordt er een winnend team bekend gemaakt. De onderlinge resultaten van de teams worden niet zichtbaar gemaakt in bijvoorbeeld een poulestand. Er is dus nog geen vergelijk tussen teams.
Er kan in twee categorieën worden ingeschreven: Oranje 2 voor beginners en Oranje 1 voor gevorderden.

Tijdsduur van de speeldagen

De Tenniskids World Tour wedstrijd in Rood zal maximaal 1,5 uur duren. Tussendoor is het mogelijk dat een kleine pauze wordt ingelast. Bij een aanvangstijd van 9.00 uur is het dus mogelijk om rond 11 uur met het gezin nog verder te genieten van de vrije zondag.
De Tenniskids World Tour wedstrijd in oranje zal ongeveer 2,5 uur duren. Dat betekent op zondag dus een kleine zondagochtend.

Flexibel

De KNLTB vindt het belangrijk dat het nieuwe systeem zo flexibel mogelijk is. Het maakt niet uit hoe groot het team is. Daardoor is het niet direct een probleem als een kind een keer niet mee kan doen door vakantie, ziekte of de trouwdag van opa en oma. Het is dus voor verenigingen mogelijk om de ene maand met 7 spelers te komen en de volgende maand met 5 spelers.

Ieder kind speelt vanaf september 2013 in eigen kleur
 

Nederlandse tenniskinderen zullen vanaf september 2013 precies weten op welke baanlengte en met
welke bal zij zullen spelen. Vanaf dat moment introduceert de KNLTB een nieuw systeem waarbij kinderen van een bepaalde leeftijd vast in een zogenaamde ‘kleur’ spelen.
Kinderen kunnen vanaf 2013 niet meer in officiële KNLTB wedstrijden spelen op een andere baanlengte.

De onderstaande indeling wordt vanaf september 2013 ingevoerd bij alle wedstrijden ‘onder auspiciën’ van de KNLTB.

ScanTENNISKIDS2

In 2013 gaat er ook veel veranderen voor kinderen tussen 10 en 12 jaar. Dit heeft voor de KNLTB competitie tot gevolg dat de competitiesoorten gemengd, jongens en meisjes in de leeftijden t/m 10 en t/m 12 jaar komen te vervallen en daarvoor in de plaats een nieuwe groene competitie voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar wordt aangeboden

GROENE COMPETITIE

In groen wordt op een volledige baan met de groene (stage 1) bal gespeeld. Jongens en meisjes spelen in groen door elkaar. Er is dus geen onderscheid meer tussen gemengde,- jongens- en meisjesteams.

Er wordt gespeeld om twee gewonnen ‘korte’ sets (4 games). In alle sets wordt bij de stand van 4-4 een tiebreak (7 punten) gespeeld. Het Beslissend Punt Systeem is van toepassing (bij 40-gelijk wordt om één beslissend punt gespeeld, waarbij de ontvanger bepaalt vanaf welke kant wordt gereserveerd).

Wanneer in een wedstrijd de stand één set gelijk is, wordt er een beslissende wedstrijdtiebreak (7 punten) gespeeld om de wedstrijd te beslissen. Deze tiebreak vervangt dus de beslissende derde set.

Groen op woensdagmiddag (= 10 t/m 12 jaar)

Er wordt gespeeld op twee niveaus (te weten: groen 1 en groen 2). Deelname is alleen mogelijk voor die spelers en speelsters die geboren zijn op of na 1 januari 2001 en voor 1 januari 2004. Per wedstrijddag worden zes partijen gespeeld, te weten: vier enkelspelen en twee dubbelspelen.

Teams kunnen op basis van de onderstaande criteria in de volgende niveaus worden ingeschreven:

Groen 1: Kinderen die al ervaring hebben met het spelen in groen.

Groen 2: Kinderen die voor de eerste (of tweede) keer in groen gaan spelen.

De KNLTB competitie op zondag t/m 14 jaar en t/m 17 jaar blijft ongewijzigd. Ben je 11 of 12 en je speelt al met de gele bal dan heb je de keuze om woensdagmiddag competitie te spelen met de groene bal of op zondag t/m 14 jaar

De Doornakkers